Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че никой не

...
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че никой не
Коментари Харесай

Хаменей към протестиращите: Иран е могъщо дърво, което не може да се изкорени

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей съобщи, че никой не трябва да се осмелява да допуска, че може да изкорени Ислямската република, съобщава " Ройтерс ".

Той насочи най-тежкото си предизвестие към протестиращите, откогато гибелта на Махса Амини при полицейски арест докара до общонационални митинги, продължаващи към този момент четвърта седмица.

Демонстрациите на хора от всички публични сфери в страната прерастнаха в искане за събаряне от власт на Хаменей и за " Загуба на живот за Ислямската република ".

Протестите бележат едно от многото провокации пред клерикалното ръководство след революцията от 1979 година, макар че не наподобяват покрай събаряне на системата.

На този фон Хаменей в съпостави ислямската република с непоклатимо дърво, което никой не би трябвало да се осмелява да допуска, че може да изкорени.

Иран е разтресен от национални митинги, провокирани от гибелта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, откакто тя беше арестувана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничавания на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите безредици в страната от 2019 г. насам.

Случаят беше остро наказан от интернационалната общественост.

Миналата седмица стана ясно, че Германия, Франция, Дания, Испания, Италия и Чехия са представили 16 оферти за нови санкции на Европейския съюз против Иран поради насилственото потушаване на митингите против правата на дамите.

На собствен ред Англия заяви, че е наложила наказания на цялата морална полиция, както и на нейния шеф Мохамед Ростами Чешме Гачи и на ръководителя на отдела в Техеран Хадж Ахмед Мирзаей.

Правозащитни организации показват, че повече от 200 души са загинали по време на репресиите.

По данни на " Амнести "  най-малко 23 деца са били убити от силите за сигурност в Иран по време на демонстрациите.

Иран упрекна за насилието враговете си у дома и в чужбина, дружно с въоръжените сепаратисти и западните сили, обвинявайки ги в скрит план против Ислямската република и отричайки силите за сигурност да са убивали протестиращи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР